Sittende kontorarbeider ved skrivebordet

Vondt i halebeinet? Prøv fem enkle øvelser

Halebeinet er en utsatt del av skjelettet som belastes hver dag. Får du vondt av å sitte eller opplever smerte når du reiser deg fra kontorstolen? Da kan det være akkurat dette lille benet i ryggen som er ømt. Her får du forslag til et mer ergonomisk kontor og tips om tøyningsøvelser som kan være til hjelp.

Hvor sitter halebeinet og hvilken funksjon har det?

Halebeinet er et lite ben som sitter i enden av ryggsøylen, under korsbeinet. En vanlig oppfatning er at det ikke har noen funksjon, men det stemmer ikke helt. Flere av musklene, ligamentene og senene som er lokalisert i hoften og bekkenbunnen fester nettopp til halebeinet.

Symptomer å se opp for

Smerter i halebeinet fremprovoseres som oftest ved bevegelse og belastning, for eksempel når du setter deg ned eller reiser deg opp. 

I et forsøk på å minimere smerten er det lett å ende opp i uheldige sittestillinger som igjen kan forårsake ryggproblemer.

Person sitter ved kontorplassen sin

Mulige årsaker til smerte i halebeinet


Langvarig sitting: Statisk og stillesittende arbeid, spesielt på harde overflater, kan legge unødvendig trykk på halebenet, noe som kan vise seg nettopp ved at du får vondt i halebeinet og nedre del av ryggen. 

Utilstrekkelig fysisk aktivitet: Redusert bevegelighet i ryggen grunnet lite fysisk aktivitet kan gi dårligere funksjon i ryggens ledd – og en svekket rygg er mer utsatt for skader.   

Dårlig arbeidsstilling: En sittestilling som belaster ryggens virvler og ledd på en unaturlig måte kan føre til smerter i halebeinet. Sammenhengen mellom smerten og din arbeidsstilling trenger ikke å være åpenbar, den kan først oppstå etter lengre tids belastning.

 

Lær deg rett løftteknikk

Endringer på kontoret som kan hjelpe 

De fleste vet at langvarig daglig stillesitting er skadelig, men nøyaktig hva du kan gjøre for å oppnå litt variasjon er ikke alltid like opplagt, og da ender det ofte med at man blir sittende ved skrivebordet. Kjenner du deg igjen?

Da kan du prøve å:
  1. Bytte kontorstol
  2. Bruke et høydejusterbart skrivebord
  3. Gå en stund på tredemølle
  4. Bytte til et aktivt sittemøbel
Det er spesielt viktig for kontorarbeidere, som belaster halebeinet under store deler av arbeidsdagen, å variere arbeidsstilling gjennom arbeidsdagen. Bevegelse myker opp kroppens muskler og ledd. Bytt derfor kontorstolen mot en balanseball, sadelstol eller en tredemølle som gir deg trening mens du jobber. Aktive sittemøbler forbedrer også kroppsholdningen din, noe som reduserer risikoen for at du får vondt i nedre del av ryggen.

Hvis du får vondt av å sitte, bør du vurdere å endre sitteunderlaget ditt. Sørg for å ha en ordentlig kontorstol som er skånsom mot halebeinet – det kan være lett å glemme, for eksempel når du jobber hjemmefra. Et behagelig sete, korsryggstøtte og justerbar setedybde er tre funksjoner å se etter når du trenger å oppgradere kontorstolen din.

Guide: Sånn velger du rett kontorstol

Jobb alltid i en mest mulig skånsom arbeidsstilling, både når du sitter eller står ved det justerbare skrivebordet.

Øvelser som lindrer sitterelaterte smerter i halebeinet

I tillegg til en ergonomisk arbeidsplass, kan tøyning være akkurat det kroppen din trenger. Ved å øke bevegelighet og redusere belastning på halebeinet, kan du gradvis få smerten til å forsvinne. Test ut øvelsene nedenfor!

  1. Legg deg på ryggen. Bøy høyre ben og la det falle over det venstre slik at høyre kne nesten berører gulvet på motsatt side. Strekk ut armene til sidene. Vri hodet til høyre. Hold i ca 30–60 sekunder og gjenta med motsatt side. Øvelsen trener opp bevegelighet i ryggen, noe som hjelper til med å avlaste halebeinet når du går eller løper.

  2. Legg deg på ryggen med bøyde knær og føttene i gulvet. Legg venstre legg over ditt høyre lår. Grip tak i baksiden av høyre ben og trekk det forsiktig mot deg hvis du vil tøye mer intensivt. Kjenner du at setemusklene strekkes? Hold i ca 30–60 sekunder og gjenta med motsatt side. Øvelsen reduserer spenning i setemusklene som fester ved halebeinet. Dette er en av våre største muskler; ved å tøye denne ordentlig blir kroppen mer bevegelig og beinet avlastes.  

  3. Legg deg på ryggen og bøy bena. Sett sammen fotsålene og la knærne falle ut til sidene. Trekk føttene mot rumpa så nærme kroppen som mulig. Knærne trenger ikke falle helt ned til bakken, men helst så mye som mulig uten at det gjør vondt. Hold i ca 30–60 sekunder. Øvelsen myker opp både hofter og lysker, noe som avlaster halebeinet.

  4. Start stående med føttene litt fra hverandre. Gå ned i knebøy og sørg for at rumpa synker ned mot hælene så mye som mulig. Bruk overarmene dine til å presse knærne forsiktig ut. Hold i ca 30–60 sekunder. Øvelsen er bra for å redusere spenning i bekkenbunnen og smerte rundt halebeinet.

  5. Legg deg rett ut på ryggen. Løft venstre ben mot brystkassen, med bøyd kne, og press lett mot kroppen til du kjenner at musklene tøyes. Hold i ca 30–60 sekunder og gjenta med motsatt side.

Tøy hver dag for gradvis å bygge opp kroppens bevegelighet og styrke. Utfør øvelsene på egen hånd eller gjør det til en felles aktivitet på kontoret.  


Oppdag flere strekkøvelser

Møterom med et stort møtebord
Hvis ubehaget ikke bedres med selvbehandling, eller har vart i flere uker uten å bli bedre.
Ja, det kan faktisk være fordelaktig ettersom trening og spesifikke tøyingsøvelser kan bidra til lindring. Unngå trening som forårsaker ubehag.

Sammendrag

Sitterelatert ubehag i halebeinet kan skyldes en hard sittepute, dårlig arbeidsstilling eller utilstrekkelig aktivitet. Ved å implementere ergonomiske endringer på kontoret og jevnlig utføre tøyingsøvelser, er det mulig både å bli kvitt og forhindre sitterelatert ubehag i halebeinet.

Leter du etter ergonomiske løsninger til kontoret? Ta kontakt med våre prosjektselgere. Vi hjelper deg gjerne med alt fra spesifikke produkter til en full innredningsløsning.


Kontakta oss

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vent litt, takk...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.